Blogging Tennisspelaren lägger sig - matchfixning bild
Matchfixning inom tennisen – tidernas största skandaler

Uppgjorda matcher inom sportens värld är något som varit tapeten under de senaste åren, inte minst i våras då stormötet mellan IFK Göteborg och AIK i fotbollsallsvenskan ställdes in efter att en AIK-spelare blivit erbjuden en stor summa pengar för att underprestera i mötet.

Dessvärre är inte tennisen heller befriat från matchfixning och mutor. Det beräknas att cirka 15 matcher på proffstouren varje år är uppgjorda på förhand. I artikeln nedan med matchfixning inom tennisen – tidernas största skandaler, har listat det senaste decenniets största matchfixnings-skandaler inom tennisvärlden.

Misstänkt matchfixning i Wimbledon 2017

Ingen tennisturnering är immun mot matchfixning – inte ens de allra största. Detta bevisades så sent som under sommaren då en misstänkt matchfixning i Wimbledon 2017 blev uppdagad. Tre stycken matcher i turneringen misstänkts varit uppgjorda på förhand.

I skrivande stund är fallet fortfarande under utredning av Tennis Integrity Unit. Enligt TUI, som arbetar med matchfixnings-frågor inom tennisen, har två kvalmatcher till Wimbledon och en match i huvudturneringen haft avvikande spelmönster. Vilka spelare som är inblandade och om det blir en fällande dom återstår dock att se.

Svenskfödd tennisspelare dömd för matchfixning – avstängd i sju år

Den svenskfödda tennisspelaren Nick Lindahl, som flyttade till Australien redan vid tre månaders ålder, dömdes i januari 2017 för att år 2013 ha försökt övertala en spelare att lägga sig i en match. Spelaren nobbade dock erbjudandet och rapporterade istället Lindahl till arrangörerna.

Lindahl, som tidigare spelat både på ATP-touren och i Davis Cup, erkände i domstol och kom undan med böter på endast 6 300 svenska kronor, vilket gjorde att han slapp ett fängelsestraff. I tillägg till böterna blev Lindahl även straffad av TUI – sju års avstängning från all professionell tennis. Även om betting på fotboll är betydligt större vad gäller omsättning, blir tennisspelare straffade hårdare både vad gäller pengar och avstängningstider. Det gäller så väl dopning som matchfixning.

Nikolay Davydenko vs. Martin Vassallo Arguello 2007 – en misstänkt storskandal

Ett uppmärksammat fall av misstänkt matchfixning var i mötet mellan den före detta världstrean Nikolay Davydenko och argentinaren Martin Vassallo Arguello i en match i Sopot år 2007. Enligt utredarna fanns klara bevis för att matchen var uppgjord tillsammans med spelligor i Ryssland och Italien. Ingenting har dock kunnat bevisas och ingen av spelarna blev dömda för incidenten.

Nikolay förnekade allt och även om det är få som trodde honom, fortsatte han spela på ATP-touren utan några större bekymmer. Han avslutade sin karriär 2014 med ca 120 miljoner kronor intjänade i prispengar.

Novak Djokovic erbjuden 1,7 miljoner kr för att förlora en ATP-match

Inte ens tennisens absoluta världselit är skyddade mot matchfixning. År 2007 blev den förre världsettan Novak Djokovic erbjuden 1,7 miljoner kr för att förlora en ATP-match i St Petersburg. Enligt Djokovic själv avböjdes erbjudandet direkt och den 30-åriga serben har offentligt tagit avstånd från all form av matchfixning och uppgett att det absolut inte är något han vill bli förknippad med.

Många Djokovic-hatare tror dock att Nole har gjort några läggmatcher under sin karriär.

Andra kända fall av påstådd matchfixning inom tennis

  • Mexikansk spelare försökte påverka match på ITF Futures-touren 2015

Mexikanaren Daniel Garza, som totalt spelat in närmare 1.5 miljoner kronor och spelat i Davis Cup, försökte under IFT Futures-touren i mars 2015 påverka utgången i en match. Straffet blev sex månaders avstängning från tennisen och 44 000 kr i böter.

  • Daniele Bracciali och Potito Starace avstängda på livstid

År 2015 blev de före detta italienska tennisspelarna Daniele Bracciali och Potito Starace avstängda på livstid av det italienska tennisförbundet. Bracciali sägs ha varit delaktig i att planera en uppgjord match i Newport år 2007, medan Starace uppges ha förlorat med flit i finalen mot Pablo Andujar i Casablanca år 2011.

About the author

Related Post

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: