Tennisbetting och odds - bild på Djokovic.

Visste du att tennis betraktas som den viktigaste sporten efter fotboll? Åtminstone när det gäller betting och odds. Spel för riktiga pengar på de många spelbolagen är omåttligt populärt tack vare den starka frammarsch för herrarnas ATP Tour respektive damernas WTA.

Idag går det att spela odds på det mesta inom tennis om du känner för att backa din favoritspelaren eller en uppstickare som du vet är på gång. Dessutom kan du spela odds live – från det att första serven slagits till den sista gastgramande bollen – när du följer matchen via stream eller TV, oddsen uppdateras i realtid. Räkna med en fantastisk upplevelse på en sport där matcherna ofta har karaktären av en bergochdalbana.

I den här artikeln skall vi avgränsa oss till att endast presentera vad betting och oddsspel innebär för tennis. Strategier i samband med oddsspel är något som vi tittar närmare i en kommande sektion.

Stort matchutbud för alla underlag

ATP- och WTA-touren är i princip igång varje vecka under hela året – världen över. Om det inte handlar om en större Masters- eller Grand Slam-turnering, finns det alltid Challengers/Futures (kvalturneringar till ATP-touren) som kan vara minst lika intressanta. Ett spelbolag med betting utan licens är att undvika. Din bettingsida bör alltid ha ett utbud som inte bara ger dig tillgång till minst 2-3 turneringar att välja bland, utan också en uppsjö av bettingformer såsom handicap, set- och gamespel, vinnare och mycket mer. Känner du att du har ett informationsövertag inför även den minsta turneringen, kan du vara helt säker på att det går att hitta en oddsmarknad med just din match.

Var förberedd och påläst om vilket underlag som gäller. Varje vecka spelas turneringar på i princip samtliga underlag. Det kan handla om hard-court, plexi pave, inomhusmatta eller grus. Undantaget är möjligen gräsunderlaget som oftas spelas runt sommarmånaderna, i synnerhet innan Wimbledon. Det gäller att du har full koll på vilka spelare som är bäst på respektive underlag. Räkna till exempel med att utpräglade grusspelare som gnetat en bra bit in på året på samma underlag, har en svårare omställning till exempelvis en snabbare hard-court bana – och vice versa.

Oddsformer

Matchvinnare – 1 eller 2?

Den vanligaste oddsformen i tennisbetting heter matchvinnare och är en binär vadslagning som alltså saknar kombinationen oavgjort. Antingen vinner eller förlorar din spelare. Denna tämligen enkla oddsform attraherar många storspelare som inte drar sig för att satsa hundratusentals kronor på en enda singel.

Setspel – vem vinner med 2-0 eller 3-2?

Setspel är ett alternativ som kryddar på spänningen för många. Du tippar helt enkelt vem som kommer vinna de olika seten i form av en slutkombination som exempelvis 2-0, 2-1 eller 3-2 (under en Grand Slam) till en given spelare. Eftersom kombinationerna är fler betalar oddsen betydligt mer än matchvinnare.

Games över/under

Känner du till spelformen över/under från fotboll? Samma oddsform finns i tennisbetting. Ett spelbolag ger dig innan matchen ett odds på en så kallad linje – många gånger runt 22.5 games per match – som du tippar över eller under. En match som exempelvis slutar 6-4, 6-4 slutar alltså under 22.5 games (totalt 10+10 = 20 games), medan 7-6, 7-6 (13+13 = 26 games) innebär att matchen slutar över linjen.

Handikappspel tennis

Så kallad Handicap Betting – handikappspel – har vuxit starkt i popularitet hos både små och stora spelare. Det roliga med handikappspel är att det “piffar” upp oddsen på givna favoriter som oftast ges låga odds. Ge till exempel Novak Djokovics eller Andy Murrays motståndare i första omgången av en Grand Slam ett handikapp på 2 set och spela på sedan på att storfavoriterna vinner i tre raka. Det ger betydligt mer procentuellt i utbetalning än om du skulle godta 1.03-1.09 på matchvinnarspelet.

Vinnarspel – turneringsseger

En av de tidigaste oddsformerna för tennisbetting är det traditionella matchvinnarspelet. Vem av alla 128 spelare vinner US Open? Medan en favorit som Djokovic eller Murray ger 3-5 gånger pengarna kanske en outsider som Del Potro ger 25 gånger insatsen. Vinnarspel är ett långt spel som alltid avslutas när sista bollen i finalen är slagen. Även om odds är fixerade vid tillfället du spelar kan du hoppa in i handlingen vid ett senare stadium (oddsen kommer då naturligtvis vara lägre).

Livebetting på tennis

Livebetting på tennis är förmodligen det snabbast växande segmentet för närvarande. Oddspriserna förändras efter varje poäng och du kan satsa precis när du vill. Tack vare den dynamiska matchkaraktären, med många vändningar under varje set, kan du räkna med att få se oddspriserna åka bergochdalbana under många matcher. Här gäller det att både följa priset samtidigt som du har benkoll på vart matchen är på väg samt vilken spelare som har momentum och kan bibehålla styrkan.

Ha koll på pengarna och några saker till!

Som ett litet råd till dig som vill sätta igång med betting på tennis, bör du ta till dig de vanliga principerna som gäller för oddsspel med riktiga pengar. Vi har sammanfattat en kort checklista som vi tycker du kan tänka lite extra på innan du kör igång.

  • Spela bara på matcher och spelare du har full koll på – uddare spel på namn du aldrig hört talas är bara att strunta i!
  • Spela på oddsformer du är bekvämast med och kan bilda dig en uppfattning om.
  • Var medveten om oddsen och dina chanser – är utbetalning rimlig för den spelare du tror mest på?
  • Avsätt en spelkassa som endast är till för tennisodds.
  • Spela aldrig över din gräns, ett yrkesproffs inom tennisbetting exponerar exempelvis aldrig mer än 3-5% av varje bet i förhållande till den totala spelkassan.
  • Var förberedd innan du satsar, har du analyserat matchen utifrån så många vettiga parametrar det bara går känns det alltid bättre om du (oturligt) skulle förlora – du har trots allt gjort ditt yttersta och lämnat så lite till slumpen det bara går!

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: