Blogging Tennisnät bakgrundsbild
Tennis regler

Troligen känner du till Björn Borg, vår mest framgångsrika svenska tennisspelare. Han vann Franska Öppna som 18-åring och hade en sedan en lång karriär med ett flertal vinster i olika turneringar. Björn Borg är en av de tennisspelare som bidragit till att sporten är så pass populär i Sverige idag.

Tennis är dock en sport där många tycker att regler och poängsystem är lite svårt att förstå. Här nedan hittar du viktiga tennis regler förklarat på ett enkelt sätt.

Skillnad mellan game, set och match

För att kunna förstå hur tennis regler fungerar måste du först lära dig vad game, set och match innebär.

En tennismatch är uppdelad i tre olika faser, det vill säga game, set och match. Ett game spelas till dess att en spelare har fått fyra poäng. Ett set består av flera game, och ett set spelar man till det att en spelare har vunnit sex game. Själva matchen spelar man sedan till bäst av tre eller fem set.

Poängräkning i tennis

I tennis räknas poäng på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra sporter:

  • 15 räknas som 1 poäng
  • 30 räknas som 2 poäng
  • 40 räknas som 3 poäng

Det flera olika sätt att få poäng på, bland annat:

  • Bollen studsar två gånger
  • Dubbelt fel
  • Bollen träffar utanför spelfältet
  • När bollen slår i nätet

Poängräkning i set

Som sagt måste en spelare vinna sex game för att kunna vinna ett sett. Därtill måste spelaren också vinna med minst två game, för att vinna setet. Det innebär alltså att om ett game spelas till 6-5 poäng, behöver spelaren i ledning också vinna en sjunde poäng för att setet ska vara vunnet.

När det blir lika i ett set blir reglerna dock lite annorlunda. Skulle ett set landa på 6-6 i poäng får spelarna istället köra ett så kallat tiebreak för att utse vinnaren av ett set. Det innebär att den spelare som då når upp till 7 poäng vinner setet.

Andra tennis regler

Utöver själva strukturen på en tennismatch och den något annorlunda poängräkningen, finns det en del andra tennis regler som är viktiga att ha koll på. Exempelvis påbörjar en match alltid med kronkastning, som bestämmer vilken spelare som börjar serva. Den spelaren får även välja vilken sida av planen de vill spela på.

Om en serv inte hamnar inom motspelarens servruta räknas det som en felserv. Serven måste även ske bakom spelplanens baslinje för att vara korrekt.

About the author

Related Post

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: