Murray mot Djokovic i London-finalen december 2016.

En av de snabbast växande spelprodukterna heter livebetting. Och det är egentligen inte så konstigt med tanke på dynamiken och aktiviteten som det innebär att spela in-play, det vill säga odds som uppdateras varje sekund.

Kom igång med in-play tennis!

Alla vet vi ju hur tennismatcher kan gå upp och ned som en bergochdalbana. Matchen är verkligen inte slut förrän sista poängen är avgjord. Detta dynamiska mönster speglar inte minst av sig i oddsen för tennis in-play. Det finns en uppsjö av intressanta strategier för livespel på tennis. För att komma igång behöver du bara öppna ett konto på ett seriöst spelbolag, som i vissa fall också erbjuder tennis via live stream. Du kan därmed följa en så pass liten turnering som WTA-touren i Acapulco eller herrarnas ATP i Rotterdam.

Livebetting kan vara lukrativt, men samtidigt riskfyllt. Allt beror på vad du har för medvetenhetsgrad när det gäller spel för riktiga pengar. Det dynamiskt intressanta med in-play betting är du konstant kan ändra dig när gäller matchens utfall. Ja, inte bara matchen i sin helhet för den delen, utan också ett enskilt set, gem eller en enda poäng. Det finns en uppsjö av bets som skapar en fantastisk dimension och ett stort utrymme för kreativitet.

Ett exempel – Murray vs. Djokovic

Om vi börjar enkelt och tittar på en match mellan Andy Murray och Novak Djokovic (finalen i ATP-slutspelet i London 2016). Matchoddset var ganska så jämnt. Hos en bookmaker fick man så mycket som 1.85 på Nole och 2.20 på Murray. På en annan fick man så lite som 1.55 på Djokovic respektive 2.60 på Andy. Har man koll på herrtennisen och förstår vidare att hemmafördelen för Murray väger tungt, var oddset redan här spelvärt.

Under de första fyra gemen följde spelarnas åt och höll sina server. Dock kunde man se styrka i Murray som vann sina servegem lättare och hade flera bud att bryta Noles serve. Oddsen justerades sakta upp redan här och Murrays odds kröp ned sakta. Låt oss säga att vi uppmärksammar detta och spelar i vetskapen om att Murray har en god chans att bryta serven i denna täta uppgörelse. Vid 2-2 tar vi därför oddset 2.45 på Murray och satsar 1000 kr, med en potentiell vinst på fina 1450 kr.

Halvvägs in i första set bryter Andy serven vid 4-3 och tar kommandot i setet. Oddsen skiftade då snabbt till ett motsatsförhållande – 2.60-2.70 på Djokovic respektive 1.50-1.55 på Murray. Setet slutade sedan 6-3 till Murray och oddsen krympte till dryga 1.40 på Murray respektive 2.90 på Djokovic.

I pausen har vi nu en fantastisk sits. Vi kan antingen låta vårt bet “löpa” och hoppas att Murray spelar lika bra i andra set (matchen avgörs i bäst av tre set). Eller, så kan vi “låsa” vinsten redan här genom att spela tillbaka det höga oddset på nästa 3.00 gånger pengarna på Djokovic. I detta läge måste vi dock satsa 800 kr på Nole för att vinna exakt lika mycket på båda utfallen.

Gör vi det, kan vi räkna med följande utbetalningar:

Murray-vinst: 1000 kr satsade på 2.45, med potentiell utbetalning 2 450 kr

Nole-vinst: 800 kr satsade på 3.00, med potentiell utbetalning 2400 kr

Den riskfria vinsten i det här läget blir:

Satsade pengar (1800 kr) – Någon av de potentiella utbetalningarn (2450 kr eller 2 400 kr) = 600 – 650 kr

Givet att Nole är en riktig “kämpe” när det verkligen gäller fanns givetvis en god chans till vändning. Frågan är bara om det är ett klokt beslut att låta matchen löpa. Å andra sidan går det att argumentera för att Murrays spel fortsätter löna sig samtidigt som publiken fungerar som ett enormt stöd (kanske en mindre faktor). Här går det alltså att vara kreativ och väga samtliga viktiga aspekter mot varandra.

Murray vann finalen i London i december 2016

I början av andra set, bröt Murray direkt och gick fram till 3-1 för att bryta ytterligare en gång till 4-1. Redan här var oddset i princip kört i botten på Murray, vilket hade givit oss en fin chans att säkra nästan hela vinsten enligt principen ovan. Säkerligen vet ni hur matchen slutade. Murray vann men efter ett ganska så hårt slutskede där Djokovic hade chansen att komma tillbaka. Och då vet man aldrig vad som skulle kunna hänt..

Hur skall man tänka?

Det svåra med livebetting på tennis är att dels hitta ett spelobjekt som kan svänga mycket. I fallet ovan har vi ju en given kandidat med världens två bästa spelare. Nu blev inte matchen så svängig som vi hade kunnat tro, men ändå fick vi den rörelse vi behövde. Och vi kunde kapitalisera på en tro som vi hade innan matchen.

Dels är det också svårt att verkligen identifiera vem som har momentum i matchen. I det här fallet var det uppenbart att Murray fick ett starkt momentum i och med det första breaket i första set. För att kunna tjäna riktigt stora pengar på momentumspel, bör man förmodligen titta på matcher där förhandsfavoriten ligger under eftersom sannolikheten att han eller hon vänder ett underläget inträffar fler gånger än om motståndet är jämnare. Flera gånger har det inträffat att storfavoriter som Federer, Nadal, Djokovic och Murray legat under med ett (eller ibland två) set i en Grand Slam. Därifrån har de hittat styrka och kommit tillbaka för att vinna matcherna ganska så komfortabelt. Motståndet har i dessa fall oftast varit spelare under topp-20.

Om du vill lyckas inom livebetting så finns det inga genvägar. Var medveten om vilken match du väljer och hur spelarna egentligen spelar mot varandra. Det finns alltid historisk data för detta. De aspekter du kompletterar med är form och motivation. När spelet väl är “in-play” gäller det att du skapar dig en snabb och intelligent uppfattning om vart matchen är på väg. Har du redan spelat matchen och har idé om hur åtminstone första set skall sluta, så agera utifrån det med att ligga kvar med ditt vad eller spela tillbaka oddset.

Lova oss bara att du utvecklar en medvetenhet om vilket stadium matchen befinner sig i. Det gör du bäst med din egen erfarenhet av tennis – det är till sist du som skall ha den bästa fingertoppkänslan i tennisbetting.

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: