Blogging Tennis handshake
Matchfixing – Den mörka sidan av tennis

Det spelas hundratals tävlingar och tusentals matcher om året på proffstouren. Elittennis är alltid i rörelse och spelas i alla världsdelar. De största tävlingarna medför också en stor publikfest för åskådarna. Men bakom den färgstarka tennisscenen finns det en sida som inte är lika ljus. Varje år sägs det förekomma minst 15 uppgjorda matcher på proffstouren.

Spelarnas ekonomiska motivation

Spekulationer kring uppgjorda matcher är vanligt och existerar i de flesta stora sporter idag. Tråkigt nog har tennisen drabbats av den mer på sistone. Sporten är idag en pengaindustri som gynnar sponsorer och världseliten. De totala kostnaderna för en ATP-spelare kan ligga mellan 1-14 miljoner kronor per år. Utgifterna beror bl.a. på ranking, antal spelade tävlingar per år och hur dyrt spelaren väljer att leva. I kostnaderna inkluderas främst resor, mat, boende, utrustning, coach, fystränare och läkare.

Det hektiska schemat på proffstouren sätter alltid press på spelarna. Det är många flygturer och konkurrensen är stenhård. Hur resultaten blir för varje tävling är också helt oviss. Det kan gå veckor utan att en spelare lyckas vinna matcher. Den mentala biten är minst sagt en mycket tuff aspekt av att spela på proffstouren. Om resultaten inte är tillräckligt bra sjunker en spelares värde ekonomiskt. Det är inte bara prispengarna som uteblir, utan även chanserna för attraktiva sponsorkontrakt förminskas. Eftersom kostnaderna är stora och det är svårt att veta inkomsten, har vissa spelare försökt ta ekonomiska genvägar.

Vad är matchfixing för något?

När en eller två tennisspelare är med och påverkar matchens utfall, kallas händelsen för matchfixing. Tennisspelarna är det främsta ledet som måste utföra uppgiften. Bakom dem kan det finnas ekonomisk uppbackning från privata personer eller grupper, som beordrar hur matchen skall spelas. Det är vanligt att spelarna blir erbjudna en fast summa innan match för att verkställa önskemålen. Även om det låter enkelt, kan det vara svårt för spelarna att genomföra en uppgjord match utan att bli upptäckta.

Hur kommer det sig att spelare väljer att medverka i matchfixing? Vissa av spelarna på touren kan känna att det finns snabba och enkla pengar att tjäna. Om spelarna blir tillfrågade som junior, kan det också vara lockande att få en stor summa överförd snabbt till bankkontot. Matchfixing anses av många inte existera på den högsta nivån av elittennis. Det är snarare Challenger-nivån för män och ITF-tävlingar för damer, som anses vara den infekterade zonen.

Fall av matchfixing

En av de mest kända fallen var matchen mellan ryssen Nikolay Davydenko och argentinaren Martin Vassallo Arguello. Davydenko var vid tillfället rankad fyra i världen och Arguello 87. Davydenkos pris steg kraftigt före matchen från 1.375 till 2.3, på Betfairs oddsbörs. Trots att ryssen tog första set med 6-2, var Arguello favorit oddsmässigt att vinna matchen i livespelet. Andra set slutade 6-3 till argentinaren. Han tog också ledningen med 2-1 i tredje set, innan Davydenko kastade in handduken. Trots den kontroversiella händelsen, har båda frikänts från anklagelserna.

En annan historia är hämtad från italienarna Daniele Bracciali och Potito Starace. Bracciali var delaktig i en konversation 2007, som handlade om att planera en uppgjord match i Newport. Staraces finalförlust mot Pablo Andujar 2011 i Casablanca, sägs ha varit uppgjord. Italienaren hade 5-0 i inbördes matcher mot Andujar inför matchen och förlorade med setsiffrorna 6-1, 6-2. Efter en lång utredningen av både Bracciali och Staraces inblandning i matchfixing, valde det italienska tennisförbundet att stänga av båda från tennis på livstid 2015.

Vad händer om matcherna anses vara uppgjorda?

Eftersom spelfirmor och oddsbörser har rätt att stänga ner vissa matcher, kan ditt bet bli ogiltigförklarat i efterhand. Om du inte har placerat ett ovanligt högt bet, kommer din insats att återgå till spelkontot. Det är däremot vanligare att spelfirmor ogiltigförklarar matcher i efterhand än att oddsbörser gör det. Även om företagen bygger sina varumärken kring att kunder ska kunna lita på dem, innebär det också förlorade intäkter om en match skulle stängas ner.

About the author

Related Post

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: