Blogging Gammal bild från Davis Cup final Sverige Tyskland
Sveriges tennishopp – vem är bra nog för Davis Cup?

Svensk tennis är just nu inne i en rejäl svacka. Dagarna då Sverige befann sig i världstoppen med spelare som Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander (bild) är passerade för längesen. Spiken i kistan sattes tidigare i höstas då Sverige åkte ur grupp 1 i Davis Cup, en turnering som Sverige spelade final i varje år mellan 1983-1989. När vinner det svenska tennislandslaget Davis Cup-titeln igen?

Även om det just nu ser mörkt ut för Sverige vad gäller herrtennis och landslagsmatcherna, finns det ljus i mörkret – Ymers! Hoppet står till dem och ytterligare några svenska tennistalanger som just nu försöker att klättra uppåt på ATP-touren.

I artikeln nedan har vi listat några unga killar som har en stor uppgift framför sig: att återigen göra Sverige till en stormakt inom tennisen. Här fokuserar vi på herrtennis. Sveriges tennishopp på damsidan kommer vi att skriva en separat artikel om senare i februari.

Svenska tennisspelare: läget just nu

Inför ATP-säsongens första Grand Slam har vi följande svenska tennisspelare på ATP-rankingen just nu:

  1. Elias Ymer, 20 år (158:e plats)
  2. Christian Lindell, 25 år (410:e plats)
  3. Carl Söderlund, 19 år (412:e plats)
  4. Markus Eriksson, 27 år, (452:a plats),
  5. Mikael Ymer, 18 år (497:e plats),
  6. Patrik Rosenholm, snart 29 år (543:e plats),
  7. Isak Arvidsson, 24 år (572:a plats),
  8. Dragos Nicolae Madaras, 19 år (677:e plats)

Just nu är det Ymers och Lindell som anses vara Sveriges bästa unga tennisspelare enligt www.tennistipset.com. Vi på Tennisnews tror dock att Dragos Nicolae Madaras har goda chanser att utmana dem om en plats i det svenska Davis Cup-laget. Det har redan skrivits en del om Elias, Mikael och Carl. Nicolae Madaras är fortfarande något av en doldis. Vi jagar unge Dragos för en intervju och hoppas att publicera den snart på vår tennissajt.

Carl Söderlund

Carl Söderlund tennis

Carl Söderlund är ett av Sveriges just nu största tennis-framtidshopp. Söderlund är endast 19 år gammal och är född och uppvuxen i Stockholm. I dagsläget ligger han på en 453:e plats på världsrankningen, men har varit uppe på en 399:e plats som bäst i november 2016.

Den första stora framgången kom i juli 2016 då Söderlund tog sig till semifinal i Båstad Challenger. Förhoppningsvis så kommer vi att få se mycket mer i framtiden av detta 19-åriga framtidslöfte.

Mikael Ymer

Ymer och Ymer

En annan ung supertalang är den 18 år gamla Mikael Ymer från Skara. Mikael är den yngre av Ymer bröderna och ligger i dagsläget på en 500:e plats på ATP-rankningen. Första ATP-matchen spelade Mikael i oktober 2015 och mötte då det tyska framtidslöftet Alexander Zverev i Stockholm Open. Senare samma månad gjorde han även debut i Davis Cup. Med tanke på Mikaels unga ålder så finns det goda chanser att han kommer att förbättra sitt spel och klättra rejält på ATP-rankningen de närmsta åren.

De bägge Ymer-bröderna har dessutom genomgått en fantastisk klassresa, i vilken de i början tvingades sova i bilder eller tält under turneringarna och nu befinner sig i den absoluta världstoppen.

Elias Ymer

Elias Ymer är 20 år gammal, och alltså två år äldre än lillebror Mikael. I dagsläget är han, med sin 160e plats, den högst rankade svenska spelaren på ATP-touren. Ymer har som bäst legat på en 118e plats på rankningen och har sedan 2014 vunnit sammanlagt fem ATP-turneringar. Den första gången som Elias blev uttagen till ett Davis Cup-lag var år 2013. Året därpå vann han en avgörande match mot Lettland i turneringen. I oktober 2016 vann han dessutom dubbeln i Stockholm Open tillsammans med lillebror Mikael. I januari 2015 gjorde han debut i en Grand Slam-turnering då han kvalat in till Australian Open.

Ett halvår senare gjorde han även debut i Wimbledonmästerskapen. Dessvärre blev han utslagen redan i första rundan efter att ha förlorat mot kroaten Ivo Karlovic med 3-1 i set.

Casper Ruud

Trots att Casper Ruud är norsk så är han värd att nämna på listan då han i dagsläget är en av Skandinaviens absoluta största tennistalanger. Ruud är blott 18 år gammal och är född och uppvuxen i Oslo, men spenderar numer även en del av året i Alicante i Spanien.

I början av 2016 var Ruud rankad etta i världen bland juniorer, vilket var den första gången någonsin för en norsk spelare. Under året som gick spelade Ruud fler och fler seniormatcher och nådde final i hela sex stycken IFT Futures och en ATP Challenger.

Om varken Carl Söderlund eller någon av bröderna Ymer skulle nå framgångar så får vi alltså hålla tummarna för att Casper Ruud upprätthåller den skandinaviska tennisstoltheten i framtiden.

Viktor Durasovic

Viktor Durasovic Norge

Förutom Casper som precis har nått sin första Grand Slam-huvudturnering i karriären i Australian Open 2017, har Norge även den unge Viktor Durasovic som i skrivande stund ligger på plats 622 på världsrankingen. Viktor är bara 19 år och kan bidra en del i Davis Cup-matcher för Norge i framtiden. Där räcker det inte långt med bara en bra tennisspelare som Casper Ruud är på väg att bli.

Tillsammans med Durakovic kan Ruud bilda ett starkt Davis Cup-lag i samma klass som Sverige med Ymer-bröderna och Carl Söderlund. Det är inte längre osannolikt med Sverige och Norge i en Davis Cup-final. På 2020-talet kan detta mycket väl inträffa.

About the author

Related Post

Vi är Tennisnews.nu

Välkommen till Tennisnews.nu! Vi hoppas du som läsare får en trevlig stund hos oss.

Vi arbetar nära våra läsare och ser gärna fram emot att få höra dina synpunkter, önskemål eller förslag till sajtförbättringar.

Läs mer om oss här eller hör av dig: